כיום אין כמעט משק בית בישראל שלא מחזיק בבעלותו לפחות רכב אחד. באורח החיים האינטנסיבי, הרכב מאפשר התניידות קלה ומהירה ממקום למקום והוא ללא ספק משדרג באופן משמעותי את איכות החיים. כדי להבטיח שקט נפשי עבור בעל הרכב, חשוב לדאוג מבעוד מועד לביטוח מתאים. ביטוחי הרכב השונים מקנים מגוון כיסויים הנותנים מענה גם עבור הנהג ורכבו וגם עבור משתמשי הדרך ורכושם.
בישראל ישנם כמה סוגי ביטוחים בחלקם מחויב כל בעל הרכב וחלקם מוגדרים כביטוחי רשות. במאמר שלפניכם תקבלו את כל המידע שאתם צריכים כדי להבין איזה סוג ביטוח רכב יתאים לכם.
מהו ביטוח חובה ומה רשות ומה הכיסויים שמעניק כל סוג ביטוח רכב?
חובה על כל בעל רכב לרכוש ביטוח חובה. במילים פשוטות, אם בבעלותך רכב בישראל, באחריותך לרכוש ולתחזק כיסוי ביטוח לנזקי גוף באמצעות ביטוח חובה.
האחריות לביטוח חלה על בעל הרכב אך יחד עם זאת, כאשר נוהג ברכב אדם אחר עליו לוודא לפני היציאה לכביש שהוא מבוטח במיוחד בביטוח חובה תואם לגילו ולוותק הנהיגה שלו לפי רישיון נהיגה. את הבדיקה ניתן לבצע, בהסכמת בעל הפוליסה, באתר החברה המבטחת. לצורך בדיקת קיום כיסוי ביטוחי בביטוח חובה נדרש לקבל מבעל הרכב מס' תעודת זהות ומספר רישוי.
בנוסף, ניתן לרכוש כיסוי ביטוחי לנזקים לרכוש ו/או בגין חבות המבוטח בשל נזק לרכוש צד ג'. סוגי ביטוח אלה אינם חובה, אך מומלצים לרכישה כדיי להגן על בעל הרכב מפניי נזק כלכלי שיכול להגרם בשל אירוע ביטוחי המכוסה בפוליסה.
מהם סוגי ביטוחי הרכב רכב בישראל?
בישראל ישנם 3 סוגי ביטוחי רכב, כאשר כל אחד מהם משרת מטרה מסוימת.
- ביטוח חובה – כל בעל רכב בישראל חייב לעשות ביטוח חובה לפי החוק. הביטוח מעניק כיסוי לנזקי גוף עבור הנהג, הנוסעים ברכב והולכי הרגל, במידה והנזק נגרם כתוצאה מהשימוש ברכב המבוטח. ביטוח חובה חל על כל נהג הנוהג בהתאם למגבלת גיל וותק נהיגה , בכל רכב שמוגדר ככלי רכב מנועי, לדוגמא: רכב פרטי ומסחרי עד 3.5 טון, רכב מעל 3.5 טון ועוד. הכיסוי במקרה זה ניתן עבור נזקי גוף, הוצאות רפואיות, אובדן הכנסה ומקרה מוות.
- ביטוח צד ג- סוג הביטוח הזה אינו חובה והוא מעניק כיסוי בגין חבות המבוטח בשל נזק שיגרם לרכוש של צד שלישי, כתוצאה משימוש ברכב המבוטח בתקופת הביטוח ( בכפוף לתנאי הפוליסה). ביטוח צד ג' ניתן לרכוש לכלי רכב מנועי כגון : רכב פרטי ומסחרי, אופנוע ועוד. לרוב רוכשים כיסוי צד ג' בלבד לכלי רכב ישנים או כאשר הלקוח אינו מעוניין לבטח את רכבו בביטוח מקיף. גבול האחריות נקבע בפוליסה בהתאם לשיקולי חברת הביטוח. בנוסף לכיסוי הבסיסי ניתן לרכוש הרחבות כגון: הגנה משפטית – טיפול בהוצאות הגנה משפטית הקשורות לתביעה כנגד המבוטח בהליכים פליליים הקשורים לאירוע ביטוחי; הרחבה לשירותי דרך וגרירה; הרחבה לשמשות ועוד.
- ביטוח מקיף לרכב– הביטוח המורחב ביותר לרכב. ביטוח מקיף מכסה גם נזקים ואבדן שנגרמו לרכבו של המבוטח וגם כיסוי בגין חבות המבוטח בשל נזק שיגרם לרכוש של צד שלישי, כתוצאה משימוש ברכב המבוטח בתקופת הביטוח ( בכפוף לתנאי הפוליסה) הפוליסה כוללת כיסוי בגין נזקי אש, ברק, התפוצצות והתלקחות, נזקי טבע, מעשה זדון, נזק בגין גניבה או ניסיון גניבה, תאונה מכל סוג. ניתן לרכוש את הפוליסה לפי מאפייניו האישיים של הנהג. מעבר לכיסויים בסיסיים ניתן לרכוש הרחבות כגון: כיסוי שווי רכב נוסף- הכיסוי מיועד לרכבים חדשים (עד שנתיים על הכביש) ומעניק פיצוי נוסף במקרה של נזק טוטאלי בשנים בהן הרכב סופג ירידת ערך משמעותית. בפוליסת מקיף ניתן לבטח אביזרי רכב מיוחדים שאינם חלק מהדגם הבסיסי של הרכב. ניתן להרחיב את הפוליסה ורכוש כיסוי לשירותי דרך וגרירה, רכב חלופי במקרה של נזק, שמשות, פנסים ומראות, נזק לפגושים ועוד מגוון של הרחבות וכיסויים.
מה כוללת פוליסת הביטוח?
ביטוחי הרכב שונים ברמת הכיסוי שלהם אך גם באופן התמחור והנתונים האישיים הנדרשים.
ביטוח חובה מכסה מפני נזקי גוף שעלולים להיגרם כתוצאה משימוש ברכב. בתמחור פוליסת ביטוח חובה נלקחים בחשבון נתוני הרכב לרבות מערכות בטיחות ופרמטרים של הנהגים, נפח מנוע, מספר כריות אוויר, קיום מערכות בטיחות ברכב, סוג בעלות ברכב, מין הנהג, גיל הנהג הצעיר ביותר שצפוי לנהוג, וותק הנהיגה לפי רישיון נהיגה, מספר תביעות גוף ומספר שלילות ועוד. כל אלה משפיעים על תמחור ביטוח חובה.
בביטוח צד ג, המכסה נזקים שנגרמו לרכוש של צד שלישי ובביטוח מקיף המורחב, נלקחים בחשבון נתוני רכב נוספים, כמו: מערכות הגנה מפניי גניבה, שנת ייצור, יצרן הרכב, דגם ועוד. לנתוני הנהג מתווסף העבר הביטוחי שלו ,העדר תביעות רכוש ומספר הנהגים הנוהגים ברכב (נהג יחיד/ בני זוג/ כל נהג).
הפרמיה מתעדכנת ומשתנה בהתאם.
ביטוח בעת השכרת רכב
חברת ההשכרה חייבת לדאוג לביטוח מתאים עבור כל נהג הנוהג ברכבה. הביטוח נעשה בהתאם לנתוני הנהג וחובתו של כל נהג לוודא כי קיים עבורו כיסוי מתאים לפני החתימה על הסכם השכירות.
לרוב חברות ההשכרה לא לוקחות סיכונים ומציעות לנהגים ביטוח מקיף כחלק מחבילת ההשכרה. הביטוח כאמור, מכסה נזק שנגרם לרכב השכור וחבות כלפי צד שלישי.
חשוב שכל נהג יוודא אם קיימות עלות נוספת של השתתפות עצמית במקרה של נזק לרכב השכור או לצד שלישי. בחלק מהמקרים ניתן לרכוש ביטול השתתפות עצמית ויש לתאם זאת מול חברת ההשכרה. בדוק אם יש השתתפות עצמית או סכומים עודפים שאתה עשוי להיות אחראי עליהם במקרה של תאונה או נזק לרכב השכור.
האמור בכתבה הינו בגדר הבעת דעה כללית בנושא בלבד, ואין לראות בדברים משום מצג או התחייבות של מנורה או משום המלצה או עצה לנהוג בדרך זו או אחרת, לרבות בכל הקשור לקבלת החלטה על רכישת ביטוח, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם. .ט.ל.ח.