המכללות מדווחות שחלה עליה גדולה בשנים האחרונות בביקוש למקצועות ההנדסאים השונים, וזאת בעקבות העלייה בביקוש למקצועות אלה במשק ונראה שביקוש זה רק הולך וגדל עם הזמן. המחסור בהנדסאים הוא תמידי, ולא רק בענף ההייטק, אלא בתחומים מגוונים רבים נוספים, ואפילו הלמ"ס מתייחס למקצוע כשהוא מאשר בדו"ח האחרון שלו בתחום ההשכלה הגבוהה והתעסוקה, כי בעלי תעודת הנדסאי הם בעלי ההשמה הגבוהה ביותר בעבודה בסיום הלימודים. אז אילו מקצועות הנדסאים יכולים להשתלב בשוק העבודה ומהם הביקושים בשוק? תמשיכו לקרוא.
אילו מקצועות הנדסאים יכולים להשתלב בשוק העבודה?
לימודי הנדסאים נחשבים כיום למבוקשים במיוחד, יש מגוון רחב של מסלולי לימוד שמספקים הכשרות מעמיקות ומקצועיות עמן ניתן להשתלב באופן מידי בשוק העבודה, בתפקידים התחלתיים עם שכר ממוצע גבוה ועם אפשרויות רבות לקידום. בוגרי הלימודים של לימודי הנדסאי תעשייה וניהול מסייעים להשתלב בתפקידי מפתח במשק מהנדסי האלקטרוניקה משתלבים בחברות תעשייה שונות ובהייטק העוסקים בציוד אלקטרוני, הנדסאי מכונות משתלבים בתחומי הטיפול במכונות ובתחום האחזקה, הנדסאי כימיה משתלבים בעבודות בתחום פיתוח התרופות והמזון או במחקר מעבדתי, ובסיום לימודי הנדסאי אזרחית וסביבה הבוגרים משתלבים בתחום אדריכלות הנוף.
הנדסאי תקשורת ועיצוב משתלבים אחרי הלימודים במקצועות תקשורת חזותית, בתפקידי סאונד שונים ובטלוויזיה, הנדסאי בניין משתלבים בתפקידים שונים בתחום הבנייה, הנדסאי חשמל מועסקים בפיקוח, התקנה ותחזוקת מערכות חשמל, הנדסאי תוכנה יועסקו בהייטק ובתעשייה בתחום התכנות וניתוח המערכות ובוגרי מסלולי הלימודים כולם יכולים להשתלב בחברות פרטיות, בארגונים עסקיים, בחברות ממשלתיות או בתעשייה הביטחונית בשלל תפקידים נחשקים. אמנם השכר של ההנדסאים אינו גבוה כמו שכרם של המהנדסים, אך הוא באופן התחלתי משתלם ועומד על מעל השכר הממוצע במשק ברוב התפקידים, ואפשרויות ההתפתחות רבות, כמו גם האפשרות להגדיל את השכר בעתיד.
ביקושים בשוק
צעירים רבים כיום בוחרים ללמוד במסלולי ההנדסאי השונים מתוך הבנה שלעיתים קרובות הלימודים יספקו את הידע הנדרש כדי להתחיל ולבצע את העבודה המעשית בתפקידם. מסלול זה נוצר כדי לספק הכשרה מעמיקה אך קצרה, וזאת כדי לענות על הביקוש ההולך וגובר לבעלי יכולות טכניות גבוהות.
המה"ט – המרכז להכשרה טכנולוגית של משרד העבודה, בחן את הנושא לפני כשנה ומצא כי מספר תלמידי ההנדסאות והטכנאות בישראל עלה בארבעה אחוזים לעומת השנה שקדמה לבדיקה, וצעירים רבים שעושים לעצם את החישוב ומתלבטים בין מסלול ההנדסאי לבין מסלול ההנדסה בוחרים בסופו של דבר בהנדסאי שכן הלימודים נמשכים רק שנתיים וההכשרה מעמיקה ומספקת מענה לביקוש שגם בא לידי ביטוי בשכר לעבודה.
אמנם נראה שכל הזמן מדברים על שוק עבודה שסובל מחוסר יציבות או שיש האטה במקצועות השונים בהייטק, אך אין ספק שאם יש מקצוע אחד שהביקוש לו רק הולך ועולה עם השנים ללא יוצא מן הכלל הוא תחום ההנדסאים. בוגרי לימודי הנדסאי נחשבים לבעלי המקצוע המבוקשים בשוק, עם הצעות לתפקידים משמעותיים המשלבים עבודת שטח ועבודה משרדית גם יחד. האתגר בחלק מהתפקידים משמעותי, כמו גם העבודה עצמה שמובילה לסיפוק רב, וגם העובדה שניתן לאחר מכן להמשיך ללימודי הנדסה באם רוצים, מוסיפה ליתרונות הלימודים.
המידע נכתב באדיבות מכללת הנדסאים תל אביב