ניתן לבנות אתרים מאפס, במערכות סגורות, באמצעות תבניות – לא חסרות דרכים. בנייה מאפס לרוב, בנייה המיועדת לפרויקטים גדולים, אנשים שהולכים “עד הסוף”. בניה מבוססת תבנית, בדרך כלל, תבניות וורדפרס – לכאלו שאין זמן לפרויקטים מאפס. ומערכות סגורות? בינינו, זה לאלו שלא מבינים יותר מדי, כמעט תמיד.
אם הגעתם עד כאן, אתם כנראה מתעניינים בנושא בניית אתרים בחינם, במאמר שלפניכם נציג את 3 הפלטפורמות הטובות ביותר לכך (לפחות לדעתנו).
רק רגע – מה עומד להיות האתר?
על מנת “לאבחן” את הסוגייה בצורה הטובה ביותר, תצטרכו להבין מהי מטרתכם.
יש כמה כיוונים נפוצים:
- בלוג
- אתר עסקי
- פורטל \ מסחר
במידה ומטרתכם היא, לדוגמה, אתר תדמיתי עסקי – יכול מאוד להיות שהפלטפורמות הבאות יתאימו לכם מאוד.
(1) WordPress – קוד פתוח לכולם
מה אפשר לומר? מערכת יפיפייה, מהטובות ביותר, עם לא מעט פיצ'רים ובקוד פתוח. הפלטפורמה המדורגת והמדוברת ביותר, אפילו בשנת 2020. הפלטפורמה בסגנון גרור ושחרר – נורא קלה. כמו כן, תוכלו לייעל את המערכת, כראות עיניכם, בעת הבניה (היתרונות של קוד פתוח, לא?). יתרה מכך, קיימים אינספור תוספים וערכות עיצוב, חלקם בתשלום וחלקם לא. כולם נוצרו על ידי קהילת המשתמשים העצומה של וורדפרס.
כך הממשק שלה נראה:

יתרונות הפלטפורמה:
- לא דורשת ידע קודם בקוד: המערכת לא דורשת ידע קודם בתכנות. אולם, במידה והשתמשתם בה בעבר, וודאי הבנתם שהבנה בתכנות היא יתרון לא קטן (במיוחד כאשר יש לנו בילדים מפוארים).
- היא מאפשרת, למעשה, הכל: תוכלו להתאים כל ערכת נושא, להפוך כל רעיון למציאות (ואנחנו לא מגזימים!). אפשר לשלוט על כל פרט ופרט בעזרת PHP, HTML ו־CSS (ידע בקוד).
- יש (אמא ואבא) תמיכה: אמנם לא מדובר בנציגי שירות, אך אלו אנשי וורדפרס בדיוק כמוכם. קהילת הוורדפרס די מפותחת, גם בישראל, ובהחלט ניתן למצוא קבוצות פייסבוק רבות שיכולות לסייע בכמעט כל בעיה. כמו כן, לידיעתכם, יש גם מורים ומדריכים לוורדפרס בעברית.
- לא עולה לכם אגורה: המערכת עצמה חינמית לחלוטין, ללא שום עלות כספית. פשוט היכנסו לאתר הבא, ופתחו לעצמכם בלוג – זה עד כדי כך פשוט.
- היא נפוצה בשוק: במילים אחרות, במידה וכן תבחרו להשקיע, מתכנתים ומעצבים בישראל מספקים שירותים רבים לפלטפורמה. בעלות של ₪1,000-1,500 תוכלו לקבל אתר עסקי נפלא.
- הממשק בעברית: לא מעט ישראלים לא יודעים אנגלית כמו שצריך. הסירו דאגה מלבכם: וורדפרס תומכת בעברית ב־100%. הממשק והתפריטים מתורגמים בצורה נהדרת.
(2) WIX – פלטפורמה ייעודית למעצבים
פלטפורמת וויקס (WIX) הישראלית נוחה מאוד. גם היא, תומכת בסגנון גרור ושחרר.
כל המערכת מתבססת על יצירת ועיצוב אתרים, ללא ידע מקצועי באינטרנט. למערכת יש לא מעט כלים לניהול עבודת תחזוקה שוטפת. גם אם היא נראית קטנה וסתמית, לא מעט אתרים גדולים “יצאו” ממנה. לעומת מערכת הוורדפרס, מקדמי אתרים לא “מתים” עליה, בלשון המעטה. לדעתנו? לא בטוח שהמקדמים צודקים. הדבר הכי טוב מבחינתכם יהיה לתת לה צ'אנס. בדקו אם היא מתאימה לכם בעצמכם.
כך הממשק נראה:

יתרונות הפלטפורמה:
- קלה לתפעול: המערכת נוחה ביותר. הכל חברותי למשתמש.
- יש תמיכה מטעם החברה: לעומת מערכת הוורדפרס, כאן תוכלו לקבל ישירה מהממשק / מהאימייל. לרוב, המענה מתקבל לאחר 24 שעות. לעיתים, גם תוך שעות ספורות. מניסיון אישי שלנו – התמיכה מצוינת. החבר'ה ב־WIX מאוד סבלניים, ולישראלים אין ספק שזה חשוב.
- התממשקות טובה: למערכת התממשקות מצוינת למגוון כלי מוזיקה, פודקאסט, ספרים, מערכות תשלומים, קופונים, וחשבוניות אונליין.
החיסרון הבולט במערכת זו – חוסר התמיכה בעברית
נכון, המערכת די פשוטה לתפעול, אם יודעים אנגלית. אף על פי שהמערכת ישראלית, היא עדיין לא פתוחה ל־”שפת הקודש”.
(3) Webydo – פלטפורמה למעצבים ולמתכנתים
המערכת הזו בהחלט מזכירה נשכחות מהעבר, הפלטפורמה הראשונה שעבדנו איתה, אי שם בסוף שנת 2014. הפלטפורמה מיועדת למעצבים ומתכנתים, לרוב למעצבים, ומורכבת מהקודמות לה.
הפלטפורמה מומלצת למעצבים בעלי ניסיון קודם עם המערכת. עם זאת, תמיד תוכלו להירשם אליה ולנסות לשחק איתה. לא מבטיחים שהתוצאות יהיו מרשימות, אך מה יש לכם להפסיד? בכללי, מדובר במערכת דומה ל־WIX במראה. גם כאן, שוב, ישנה תמיכה בגרור ושחרר.
תמונה:

ואגב, בהזדמנות זו נרצה להראות לכם את האתר שלנו, 6 שנים אחורה, בהחלט מזכיר נשכחות.
מעניין מי יענה לנו אם נפתח קריאת שירות (הפרויקט בוטל מזמן)…

איזה ישן (גם המערכת ישנה)! הממשק היה במסגרת "עסקים צומחים ברשת". במידה ותרשמו היום, תקבלו ממשק הרבה יותר טרנדי, אל דאגה.
אגב, כיום הוא נראה כך (שיפור, לא?):

יתרונות של הפלטפורמה:
- כלים איכותיים ביותר למעצבים: כלים למעצבים ולמתכנתים (CSS).
- תמיכה מצוינת: תמיכה בשפה האנגלית, זמן המתנה של כמה שעות בלבד למענה. חשוב לציין שהשירות סבלני במיוחד.
איך בוחרים פלטפורמה חינמית – נקודה מעניינת
נכון, אנחנו מחפשים מערכת חינמית. עם זאת, במידה ונתרחב, או נרצה לשקול אופציות להרחבת אפשרויות, כדאי שלמערכת תהיה “נתיב בריחה”. משמע, אופציה לשדרוג. כמו כן, עלינו לבדוק שהמערכת באמת יציבה. לא חסרים מוצרים חינמיים לא יציבים (אחסון אתרים חינמי, ניסיתם פעם?). לכן, חשוב מאוד לוודא שהמערכת אכן יציבה.
כמה שפחות מגבלות, כמה שיותר אפשרות ל־”משחקים” מהצד שלנו. מערכות גמישות תמיד עדיפות. בנוסף, אם המערכת תוכנתה בקוד פתוח, מדובר ביתרון נוסף.
נכון, יכול להיות קשה מאוד למצוא מוצר חינמי שיענה על כל הדרישות שלנו. עם זאת, זהו האתר שלנו – ועלינו להשקיע כמה שיותר בבסיס שלו. בסופו של דבר, בטוח נמצא משהו שעונה על כל דרישותינו, או לפחות על רובן המכריע.
בסופו של דבר – לסיכום
בסופו של יום, בהחלט קיימים מוצרים נהדרים וחינמיים. במאמר זה, ריכזנו בפניכם את 3 הפלטפורמות המובילות לבניית אתרים חינמית וטובה. כאמור, ניסינו להיות כמה שפחות ביקורתיים ולהביא לכם את ה־”תכל'ס”: מה כל פלטפורמה מציעה, ומה היתרונות בה. עכשיו, ההחלטה בידיכם. בחרו, בצורה נבונה, בפלטפורמה המתאימה ביותר עבורכם.
בהצלחה!
המאמר נכתב בשיתוף אייל רחמים, מייסד ובעלים חברת דיגיטאץ' ומנהל בלוג מוביל בשם seolinks