בדיקת עסק קיים מורכבת משלושה שלבים עיקריים: בדיקה עסקית, בדיקה כלכלית-חשבונאית ובדיקה משפטית.
יזמים נוטים להסתמך על תחושת הבטן והאינטואיציה בקבלת החלטות רבות וזה דבר טוב סה"כ. מומחים טוענים שהאינטואיציה היא תולדה של הניסיון המקצועי, הידע והיכולות של האדם וכי ככל הנראה הכיוון שאנו חשים עמו בנוח הוא הנכון עבורנו.
עם זאת, דווקא כאשר אנו רוצים לבדוק עסק קיים אחר לפני רכישה או השקעה בו, מומלץ לעשות דברים אחרת, בצורה מקצועית יותר ובלי קיצורי דרך.
טעות בקבלת החלטה על רכישת עסק קיים יכולה לעלות לנו ביוקר רב.
הניסיון מלמד שגם יזמים מנוסים שנחשפו לעסק קיים שעומד למכירה ולא ביצעו בדיקות נאותות מקצועיות, שגו בהחלטת הרכישה או בשווי ההוגן של העסק שיכל להיות נמוך יותר ועל כך נאמר, לא כל הנוצץ זהב.
לפעמים עסקים משדרים הצלחה רבה אך כשבוחנים את המצב העסקי, החשבונאי והמשפטי מגלים דברים אחרים לגמרי.
לעיתים מחזור המכירות הוא אומנם גדול אך שכבוחנים את הרווח הנקי מקבלים תמונת מצב אחרת לגמרי כמו מתח רווחים נמוך עם סיכון גבוה. במקרים אחרים מגלים שהתשתית הטכנולוגית מיושנת ויש להשקיע משאבים רבים בשדרוג מערכות או ציוד. ולעיתים מגלים שכנגד החברה תלויות ועומדות תביעות, מכתבי דרישה, הליכי בוררות וישנה חשיפה משפטית רחבה לתביעות ודרישות כספיות.
איך בודקים עסק קיים?
ראשית מומלץ לאתר עורך דין מסחרי שמתמחה בליווי עסקאות לרכישת עסקים. עורך דין שמנוסה בתחום זה יוכל לייעץ איזה בדיקות בדיוק חשוב לבצע, איך לנהל מו"מ מקצועי על תנאים משפטיים ומסחריים חשובים וכמובן לאחר השלב הטרום חוזי, עורך הדין יכין הסכם מסחרי בין הצדדים לצורך ביצוע בטוח של העסקה.
עו"ד דרור הראל מתמחה בביצוע בדיקת עסק קיים ובליווי וטיפול בעסקות לרכישת עסקים.
בדיקה משפטית לעסק קיים
בשלב הבדיקה המשפטית, עורך הדין מעביר לצד המוכר שאלון ורשימת מסמכים שהמוכר צריך לספק ובמקביל בודקים במאגרי מידע האם רשומים כנגד העסק צו כינוס, צו פירוק, עיקולים, שעבודים, פשיטת רגל, חייב מוגבל באמצעים, חשבון מוגבל, צ'קים שחזרו, היסטוריית תביעות ועוד.
הבדיקות משתנות בין עוסק מורשה לבין חברה בע"מ ובהתאם לענף הפעילות ומבנה הבעלות של העסק.
בדיקה עסקית לעסק קיים
בשלב הבדיקה הכלכלית, מוסרים את הדוחות הכספיים של העסק לרואה-חשבון שמתמחה בניתוח דוחות ושיקוף מצב העסק לפי הרווח הגולמי, הרווח התפעולי, דו"ח רווח הפסד, מאזנים ועוד.
בדיקה עסקית לעסק קיים
ישנם יזמים שמבצעים את הבדיקה העסקית בעצמם ואילו אחרים שוכרים לצורך כך יועצים עסקיים מומחים.
מומלץ לבצע בדיקות שטח אמיתיות, לשוחח עם ספקים, עם לקוחות גדולים וקטנים, עם עובדים לשעבר, עם מתחרים, עם מומחים ומובילי דעה בתחום.
בנוסף מומלץ לנתח את מצב השוק שבו פועל העסק, את היתרונות התחרותיים של העסק, את הרכוש והציוד שלו, את הקניין הרוחני, את הסיכונים, ההזדמנויות, החולשות והחוזקות ועוד.
לסיכום
רגע לפני שמשקיעים המון כסף, זמן ומשאבים, כדאי מאוד להתאזר בסובלנות, לבצע הליך מסודר של סדרת בדיקות נאותות מקצועיות עם עורך דין אינטרנט כדי לוודא שמדובר בהשקעה טובה.
לפרטים נוספים ומידע צרו קשר עם עו"ד דרור הראל 08-6384080