לרבים מאיתנו, רילוקיישן נשמעת כמו מילת קסם הטומנת בחובה הבטחות לעתיד נפלא, מרגש וחסר דאגות כלכליות. לאחרים – רילוקיישן מעלה מיד אסוציאציה של זרות, חשש מפני הלא נודע, געגועים לארץ ועוד. לא מצליחים להחליט בעד או נגד? הנה כמה שיקולים שכדאי לחשוב עליהם.
הרהורים על רילוקיישן – בעד ונגד
בחסות לאומי
העולם הופך להיות גלובאלי יותר והצעות עבודה או לימודים ממקומות מעבר לים הן כבר לא עניין כל כך נדיר. בנוסף, תהליך פשוט שנקרא "ניתוק תושבות" מאפשר לעובדים שמבצעים רילוקיישן מישראל למדינה אחרת להימנע מכפל תשלומי מס.
אז מצד אחד, הגירה ממדינה למדינה לתקופות קצובות ובעיקר לצרכי עבודה או לימודים נשמעת לרובנו כמו חלום שמתגשם והבטחה לעתיד נפלא. אם מוסיפים למשוואה סיכוי גבוה להרוויח שכר גבוה יותר, כי אחרת למה שנסכים לעבור, מקבלים מתכון להגשמת חלום.
מצד שני, האקט שבו הופכים רשמית לתושבי חוץ מבחינת מדינת ישראל הוא מאוד לא פשוט. בטווח הקצר, זה מעלה אצל רובו אסוציאציות של זרות וחשש מפני הלא נודע. בטווח הארוך, זה כרוך בגעגועים לארץ ובקשיי קליטה – גם להורים וגם לילדים. אז מה עושים ואיך מקבלים את ההחלטה הנכונה? הנה כמה שיקולים שיכולים לעזור:
-
האם ההשקעה שווה את התמורה?
הנתונים על רילוקיישן עשויים להפתיע. לפי חברות ההשמה שמתמחות בנושא, בשנים האחרונות הצטמצם מספר משרות הרילוקיישן ב-40%.
בין היתר, זו מגמה שנובעת מכך שהטיסות זולות יותר ולא חייבים לגור במדינה אחרת כדי לעבוד בה, שהטכנולוגיה מקלה על תקשורת עם חו"ל ועל השתתפות בפגישות וכמובן מהעלות הכלכלית: העברת עובד ביחד עם משפחתו לארצות הברית, למשל, מוערכת בעלות מעביד של כ-250 אלף דולר בשנה, לא כולל השכר הישיר שלו.
בצד שלנו כעובדים, השאלה פשוטה יותר – האם ההשקעה שווה את התמורה. אלא אם נקבל שכר שמגלם בתוכו את המאמץ ואת קשיי ההסתגלות, גם אם קצרים, כנראה שעדיף להישאר בארץ. מנגד, שכר גבוה משמעותית ביחס למקובל בתחום שלנו בארץ יכול להיות תמריץ מעולה לשרוד כמה שנים מעבר לים כדי לחזור לארץ הקודש עם משאבים מבוססים יותר.
-
מה היקף ההתחייבויות שלכם בארץ?
רילוקיישן שונה מהגירה בכך שהוא בהגדרה מתבצע לתקופה קצובה בלבד. לכן, צריך לחשוב על ההתחייבויות שיש בארץ ועל התפעול שלהן. ברוב המקרים, התחייבויות כאלה כוללות למשל המשך תשלום משכנתאות על נכס שבבעלותנו, או השקעה בעסק שדורש את מעורבותנו לטובת הפקת תשואה.
הפתרון הקל הוא להמשיך להחזיק בהתחייבויות, כדי שיהיה לנו לאן לחזור. בדירה להשקעה למשל יחסית קל לעשות את זה, כי כל שנדרש הוא להשכיר אותה. לעומת זאת, בעלי עסקים עלולים לאבד לקוחות ומוניטין. לכן, חשוב לבחון כל מקרה לגופו ולהתייחס פרטנית לסוג והיקף ההתחייבויות.
-
איזה בירוקרטיה כרוכה בתהליך?
אי אפשר להתייחס לכל סוגי הרילוקיישן כמקשה אחת. יש הבדל בין רילוקיישן לארצות הברית, לאירופה או למדינות מהעולם השלישי. אז אם רוצים לקבל החלטה מושכלת שמבוססת על שיקולים אובייקטיביים ורלוונטיים, צריך לבחון מראש את הבירוקרטיה הכרוכה בתהליך.
בסופו של דבר, לרילוקיישן יש יתרונות וחסרונות – כמו כל דבר אחר. זו לרוב הזדמנות של פעם בחיים, שמגובה בקידום ומבטיחה חשיפה לתרבות ולשפה חדשה. מנגד, רילוקיישן דורש התנתקות מהמדינה, מהחברים ומהשכנים וזה גם די בעייתי לבטל חוזה אחרי שחותמים עליו. אז כמו החלטות אחרות, שווה להסתכל על התמונה המלאה ולקחת בחשבון את שיקולי הבעד והנגד, בשיתוף פעולה עם בני הזוג וכמובן הילדים.
כתבה זו אינה מהווה הצעה או התחייבות למתן הלוואה. אישור כל הלוואה, סכומה ותנאיה נתונים לשיקול דעתו הבלעדי של הבנק. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל
