כל הפרטים על הפתרון שמאפשר לציבור הרחב להשקיע בחברות, רגע לפני שהן מונפקות בבורסה ושוויין עשוי לזנק.
בשנת 2005 נקרא למשרדי חברת הייטק בתחילת דרכה דיויד צ'ו, אומן שהתבקש לעטר בציורים את הקירות במשרדי החברה. בתמורה לעבודתו הוא ביקש 60 אלף דולר ומכיוון שאותה חברה לא יכלה לעמוד בסכומים אלו בתחילת דרכה, הוצע לו לקבל את התשלום באמצעות מניות.
למרות שנותר חסר פרוטה לאחר שהשתחרר מהכלא בגין גניבת ציוד ממעונות סטודנטים, הוא נעתר להצעה ולקח את המניות. לחברה קוראים פייסבוק, ובשנת 2015 דווח שהמניות שהחזיק צ'ו שוות… 200 מיליון דולר. זאת לאחר שבשנת 2012 החברה הונפקה בבורסה ושווי המניות שלה זינק.
הסיפור של דיוויד צ'ו נוגע ברצון הכמוס של כולנו: מי מאיתנו לא שואל את עצמו "מה היה קורה אם"… מה היה קורה אם היינו משקיעים בפייסבוק, גוגל או בכל חברה אחרת רגע לפני שעשתה את הפריצה הגדולה? התחושה הזו רק גוברת לצורך פריחתם של סטרטאפים ישראלים והנפקתם בבורסות בארץ ובעולם: ההנפקה בבורסה במקרים רבות גורמת לזינוק בשווי החברה, ומי שהשקיע לפני – יכול להרוויח בגדול. בשביל זה לא צריך להיות דיוויד צ'ו…
איך משקיעים בחברות לפני ההנפקה?
אם בעבר השקעה בחברות לפני הנפקה הייתה שמורה רק לגופים מוסדיים ולמשקיעים גדולים, כיום כל אחד יכול להשקיע בחברות הנמצאות רגע לפני הפריצה הגדולה. איך זה מתאפשר? באמצעות פלטפורמות מימון המונים: בעזרת פלטפורמות אלו מגייסים סטרטאפים את ההון הנחוץ לפעולתם, ובתמורה הם מעניקים למשקיעים אחוזי בעלות בחברה. ככל ששווי החברה יעלה, כך יגדל השווי של האחוזים שקיבל המשקיע.
היתרון של ההשקעה בשלבי הגיוס הראשוניים טמון ביכולת לאתר הזדמנויות השקעה, רגע לפני שהערך של חלקן מרקיע שחקים. מטבע הדברים, מכיוון שפוטנציאל התשואה בהשקעות מסוג זה גבוה יותר, כך גם רמת הסיכון עולה. איך אפשר לצמצם אותה?
השקעה בפלטפורמת מימון המונים: כך זה עובד
ראשית, חשוב לדעת שפלטפורמות גיוס ההמונים הישראל מפוקחות ע"י רשות ניירות ערך. לצד הרגולציה, פלטפורמות אלו מפעילות מנגנוני סינון נוקשים: כך למשל פיפלביז, פלטפורמת מימון ההמונים הוותיקה בישראל, מבצעת סינון קפדני שאותו צולחים רק 5% מהסטרטאפים שמגישים מועמדות. התוצאה: סיירת מובחרת של השקעות בעלות פוטנציאל, שרק מחכה להתממש.
כל אחת מהחברות שמופיעות באתר מקבלת דף ייעודי משלה שמציג את פרטי ההשקעה, פרטי החברה, הפוטנציאל העסקי ומספרי המפתח. בנוסף, בדף החברה תוכלו למצוא מסמכים שונים שיסייעו בקבלת החלטה מושכלת, דוגמת דוחות כספיים, מאזנים, תוכנית פיננסית ועוד. כמו כל השקעה – בבורסה או מחוצה לה, חשוב לבדוק את נתוני החברה ואת ביצועיה, את היתרונות שהיא מציעה וגם את מצב השוק שבו היא פועלת. ככל שתבצעו בדיקה מעמיקה יותר, כך תוכלו לקבל החלטה מושכלת ונכונה יותר עבורכם.
מה קורה אחרי שמשקיעים?
ההשקעה בחברה מקנה לכם כאמור אחוזי בעלות בה. לאחר ביצוע ההשקעה דרך פלטפורמת מימון המונים, על החברה לשלוח לכם דוחות תקופתיים כדי שתוכלו לעקוב אחרי מצבה. אחוזי הבעלות שרכשתם יאפשרו לכם בהמשך להשתתף בחלוקת הרווחים, למשל בעקבות הנפקה בורסאית או אקזיט. באופן הזה, כל אחד יכול לבצע השקעה בחברות לפני הנפקה ולקצור את הפירות – גם אם הוא לא טייקון עם כיסים עמוקים.
אז נכון שאי אפשר להחזיר את הגלגל לאחור ולעשות אקזיט באמצעות השקעה בחברות שכבר עשו את הפריצה הגדולה. אך בזכות פלטפורמות מימון המונים, במקום לבכות על העבר – אפשר פשוט להשקיע בעתיד. תשאלו את דיוויד צ'ו.