כל אדם המעוניין להיות עצמאי חייב לפתוח תיק ברשות המיסים. המעמד כעוסק פטור נקבע במשרד מע"מ על פי מחזור העסקאות השנתי של העסק, וכדי להירשם כעוסק פטור מחזור העסקאות השנתי יכול להיות עד לסכום של 107,692 ₪ נכון לשנת 2023. יחד עם זאת, סעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף (רישום) קובע כי יש בעלי מקצועות ועיסוקים שחייבים להירשם כעוסק מורשה, ללא תלות במחזור העסקאות שלהם, לדוגמה אדריכלים, רופאים, עורכי דין, רואי חשבון, סוחרי רכב ועוד.
כדאי לבחור בצורת ההתאגדות העסקית של עוסק פטור כאשר מקימים עסק קטן ויודעים כי מחזור העסקאות השנתי לא יעלה על התקרה שנקבעה בתקנות מע"מ. חשוב לדעת כי הפטור של עוסק פטור הוא אך ורק לענייני מע"מ, ויש לשלם מס הכנסה ודמי ביטוח לאומי, כמו כל עצמאי, וכמובן שיש למלא ולהגיש דו"ח שנתי למס הכנסה.
במציאות של היום, יש מקצועות ועיסוקים שונים שבהם מקובל להעסיק פרילנסרים, לכן רבים פותחים תיק עוסק פטור ברשות המיסים, ויש יתרונות וחסרונות לצורת התאגדות זו עליהם נרחיב בהמשך המדריך.
שלבים לפתיחת עוסק פטור
כדי לפתוח תיק עוסק פטור ברשות המיסים, וכל עוד מחזור העסקאות השנתי הצפוי יהיה נמוך מהתקרה שנקבעה וניתן להירשם כעוסק פטור לפי סעיף 13 לתקנות, יש לבצע את השלבים הבאים:
- מילוי בקשה לפתיחת תיק עוסק פטור באופן מקוון באתר רשות המיסים או על ידי מייצג מוסמך כמו רואה חשבון או יועץ מס. יש להירשם במערכת, להזדהות ולאחר כניסה ושינוי הסיסמה הראשונית יש לצרף את המסמכים הנדרשים ולשלוח הכול יחד.
- ניתן למלא טופס 821 לפתיחת תיק עוסק במע"מ ואת טופס 5329 (דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה – פתיחת תיק עצמאי) למס הכנסה ולשלוח באמצעות המייל.
- יש לצרף לבקשה לפתיחת התיק את המסמכים הנדרשים כגון: חוזה שכירות או רכישה, טופס 4440 חתום ע"י עורך דין במקרה של זוגות נשואים החיים בנפרד ומעוניינים להגיש בקשה בנפרד, אישור ניהול חשבון או צילום צ'ק מבוטל, צילום תעודת זהות + ספח.
- לאחר בדיקה ואישור הבקשה התיקים ייפתחו באופן אוטומטי ומיידי במשרדי מע"מ ומס הכנסה ובמערך הניכויים (אם מתכננים להעסיק עובדים בעסק החדש). כמו כן, יש לפתוח תיק עצמאי בביטוח לאומי באמצעות מילוי טופס 6101, ובהתאם למחזור העסקאות השנתי הצפוי ייקבע התשלום החודשי למוסד לביטוח לאומי.
יתרונות וחסרונות לפתיחת עוסק פטור
יתרונות:
- עוסק פטור לא גובה מע"מ מלקוחותיו והוא אינו נדרש להעביר מע"מ לרשות המיסים.
- דיווח למע"מ רק פעם בשנה.
- שכר טרחה נמוך וסמלי לרואה חשבון.
- אין צורך להגיש חשבוניות וקבלות לצורך קיזוז מע"מ (פחות התעסקות מול רשות המיסים).
- אין צורך לשלם למנהל חשבונות.
חסרונות:
- עוסק פטור אינו זכאי לקבל החזרי מע"מ בגין הוצאות העסק.
- תדמית של עסק זעיר וקטן.
האם נדרש רואה חשבון מלווה לתהליך פתיחת עוסק פטור?
באופן כללי, עסקים קטנים הזכאים להירשם כעוסקים פטורים במשרד מס ערך מוסף יכולים לפתוח את התיק במע"מ ובמס הכנסה באופן מקוון לחלוטין באתר של רשות המיסים, ללא תשלום וללא צורך במייצג. יחד עם זאת, מומלץ לפתוח את התיק ברשות המיסים בעזרת רואה חשבון או יועץ מס מייצג, כדי להימנע מטעויות ברישום ומעיכוב בפתיחת העסק. רואה חשבון מנוסה מכיר את המערכות של רשויות המס וכך נמנעים מטעויות קריטיות וחוסכים זמן.
המדריך לפתיחת עוסק פטור נכתב באדיבות משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות' – היכנסו לאתר המשרד https://www.zscpa.co.il.