פירוק חברות עשוי להתבצע עקב שורה של גורמים, וכמעט בכל המקרים בגין חובות שהחברה אינה יכולה לעמוד בהם לספקים, לעובדים, לבנקים וכן הלאה. עם זאת, קיימים גם מצבים שבהם חברה מפורקת מרצון, למשל עקב החלטת בעלי המניות. בשורות הבאות יוסבר לגבי הליך הפירוק והגורמים לו.
לפרק חברה מרצון
עורך דין לפירוק חברה יוכל להסביר לכם כי פירוק מרצון אינו מאורע שכיח. מדובר בהליך פשוט שאינו צריך לערב ערכאות שיפוטיות, ולרוב ניתן לקיימו בחברה המסוגלת לעמוד תוך שנה בכלל התחייבויותיה הכלליות. על פי רוב, הגורמים למהלך הזה הינם חוסר שביעות רצון מביצועי החברה, הכרה בכך שהביצועים לא עתידים להשתפר, ורצון של בעלי המניות להעביר את כספיהם לאפיקי השקעה אחרים.
כאמור, מדובר בהליך פשוט יחסית, הכולל הגשה של תצהיר לרשם החברות עם פירוט של כושר הפירעון, ובהמשך כינוס אסיפה כללית שמקבלת את ההחלטות אודות הפירוק עצמו וזהותו של המפרק. לאחר מכן מפורסמת הודעה על ההחלטה ומתחילה עבודתו של המפרק המכנס את נכסי החברה, מסדיר את החובות ומטפל בשעבודים. בסיום ההליך המפרק (שממונה על ידי האסיפה), מגיש לאסיפה את הדוח, ולבסוף רשם החברות מאשר את הדוח והחברה מתחסלת.
פירוק חברה שלא מרצון
יש המכנים את ההליך הזה פשיטת רגל או חדלות פירעון, אך בכל מקרה מדובר פירוק חברה נדרש עקב התחייבויות כספיות שחברה אינה מסוגלת לעמוד בהן. בנוסף, ההליך עשוי להתחיל בהוראה של בית המשפט עקב אי התחלה של עסקים במשך 12 חודשים אחרי ההתאגדות, הפסקה של העסקים במשך 12 חודשים, ועוד. המטרה של ההליך היא לאגד את הנכסים והמשאבים של החברה על מנת שאלו ישמשו לכיסוי חובותיה בצורה הנרחבת ביותר.
עורך דין פשיטות רגל הבקיא בתחום יסביר כי מי שמטפל בפירוק הוא בית המשפט המחוזי, הממנה מפרק זמני. תפקיד המפרק הזמני הוא לשמור את נכסי החברה כדי שלא ינוצלו למטרות שאינן כיסוי חובות. בהמשך מוצא בית המשפט המחוזי צו פירוק המעכב הליכים נגד החברה, בעוד הכונס הזמני בודק את מצבה ואת הנסיבות, מכנס אסיפת נושים ובעלי מניות. באסיפה ניתן להחליט על מפרק קבוע, שיהיה אחר מזה שמינה בית המשפט, אם כי מי שמאשר זאת בסופו של יום הוא בית המשפט. כאמור, בהליך מכנסים את הנכסים, מממשים אותם לצורך כיסוי מרבית החובות, ולאחר מכן יוצא צו חיסול.