בשנים האחרונות עסקאות סקנדרי מהוות עסקאות פופולריות ביותר אשר צומחות בצורה מהירה מאוד בחברות סטארט אפ בישראל. עסקת סקנדרי היא עסקה שבה מניות נרכשות מבעלי מניות החברה, בשונה מעסקה רגילה, בה מוקצות מניות חדשות והכנסת כסף לחברה בתמורה. אם אתם מעוניינים לדעת באיזה עסקאות בדיוק מדובר והאם הן יכולות להתאים לכם, כדאי מאוד שתקראו את המאמר הבא.
היתרונות של עסקאות סקנדרי
לשימוש בעסקאות סקנדרי יש יתרונות רבים. אחד מהיתרונות של העסקאות הללו היא האפשרות למימוש לפני האקזיט. מדובר על עסקה אשר מאפשרת למייסדים ולמשקיעים הראשוניים של המיזם לפגוע את הכסף או חלק מהכסף בשלב מוקדם יחסית ויחד עם זאת, היא לא מדללת את המשקיעים הנותרים וזאת מכיוון שהקרן השניונית רוכשת את המניות מבעלי מניות קיימים. מאחר והשימוש באפיק ההשקעה השניוני יכול לעכב את הרצון של המשקיעים לאקזיט מהיר, הוא מאפשר אורך נשימה להתפתחות של החברה כחברה בוגרת וכתוצאה מכך הוא יוצר ערך חברה גבוה יותר עבור המשקיעים.
עוד יתרון של העסקות הללו הוא הקטנת הסיכון. בשנים האחרונות הזמן למימוש של חברות סטראט אפ מיום ההקמה שלהן יהיה בממוצע כ10 שנים. קרנות הסקנדרי משקיעות לרוב בשלב מאוחר של החברות שהוא בין 4 ל8 שנים וכך הן בעצם מקטינות את הסיכון מנקודת המבט של היזם שהמניות שלו בחברה לעיתים מהוות את מרבית ההון ומייצרות למשקיע את הסבב הראשון של החזר השקעה מסוים.
השלכות מס של עסקאות סקנדרי
חשוב מאוד להכיר את היבטי המס של העסקאות הללו. היבטי המס העיקריים שחשופים אליהם היזמים והעובדים נובעים בעצם מהמבנה של העסקה. כך לדוגמא: המרת המניות הרגילות למניו בכורה ביחס שווה או בהנחה מסוימת, מאחר שמניות בכורה מעניקות למחזיק בהן זכויות עודפות כגון: קדימות באירוע נזילות, זכויות וטו והטבות אחרות, השווי שלהן יהיה גבוה יותר וכך מוצעת הטבה כספית שרשויות המס רואות בו כתמורה לתעסוקה, שיש למסות כמס על הכנסה ולא כמס על רווחי הון.
כמו כן, בישראל אין חובה להעניק אופציות או מניות בשווי הוגן לעובדים על סמך הערכות שווי חיצונית. אם אין הערכה מקצועית רשום המיסים עשויה לערער על הערכה הפנימית של החברה לשווי המניות ולהעריך את ההטבה שניתנה גבוהה ואף יותר.
על מה חשוב לשים דגש טרם משתתפים בעסקת סקנדרי?
הנה כמה דברים חשובים שיש לשים עליהם דגש טרם משתתפים בעסקה מעין זאת:
ראשית כל, יש לוודא כי מוענקת תמורה בשווי הוגן ליזמים או עובדי החברה בגין מכירת המניות הרגילות על בסיס הערכת שווי חיצונית בעסקה המדוברת.
שנית, מספר המוכרים והקונים וכן הזהות שלהם יהוו חלק חשוב בניתוח העסקה וההשפעה שלה על המס.
שלישית, היקף העסקה בהשוואה לעסקה הראשית. אם ישנה במקביל, תהווה את אחד מהקריטריונים למשקל שיש לייחס לעסקת הסקנדרי ולשווי המניה אשר נגזר ממנה.
לסיכום, ניתן לומר כי עסקאות סקנדרי רלוונטיות מאוד עבור משקיעים, יזמים ולא פעם גם לעובדי חברה אשר מחזיקים במניות, אך חשוב מאוד להיות בקיאים בעסקאות הללו ובמגוון היבטים כלכליים הנוגעים להם בכדי להיכנס אליהן בצורה מוצלחת.