ענף החקלאות מוגדר כחיוני למשק ועובדי החקלאות ותעשיות המזון בכלל ממשיכים לעבוד למרות ההגבלות, כל זאת תוך כדי הישמעות להוראות משרד הבריאות ולהנחיות לגבי העבודה בצל הקורונה. אבל מה קורה עם העובדים הזרים?
העובדים הזרים המועסקים בחקלאות לרוב מתגוררים ולנים יחד בצפיפות גדולה, אם אחד מהם מגלה תסמינים או חשד להידבקות בקורונה הסיכון ששאר העובדים ידבקו תוך זמן קצר הוא גבוה ומוחשי ויש לנו סכנה שמשק חקלאי שלם יקרוס בגלל חולי בקרב העובדים.
בימים כמו אלה בהם המשק סגור למעט מרכולים וסופרים נושא הבטחון התזונתי נמצא במרכז סדר היום של ההתנהלות הציבורית. חקלאי ישראל, כמו יתר הציבור בארץ ובעולם, מצאו עצמם לפתע מול תרחיש אימים בו הם צריכים להמשיך לעבוד ואף להגביר את התפוקה לנוכח משבר בריאותי וכלכלי עולמי המשפיע על דרכי עבודתם ברמה היסודית ביותר.
החקלאים רצו להביא מבנים זמניים בשביל להגדיל את מרחב המחייה של כל עובד. זאת כדי למנוע הידבקויות וכדי לעמוד בהנחיות משרד הבריאות במקרה שיש צורך בבידוד של עובד משאר העובדים. לצערם של החקלאים מנהל מקרקעי ישראל לא איפשר את הדבר והם הסתכנו בכנסות של עד מאות אלפי שקלים.
את הפתרון יזמה חה״כ שרן השכל. במכתב בו פנתה לשר החקלאות צחי הנגבי פרשה בפניו את הבעיות הבירוקרטיות והרגולטוריות מול הרשויות המקומיות ומנהל מקרקעי ישראל העומדות בפני חקלאים רבים המנסים לעמוד בהנחיות משרד הבריאות.
בהודעה שהוציאה היום חה״כ השכל בעמודי הפייסבוק והטוויטר שלה היא עדכנה כי בעקבות פנייתה נפתרה בעיית המבנים הזמניים – אחת הבעיות הדחופות ביותר בעבור חקלאים המעסיקים עובדים זרים.
״העובדים הזרים המועסקים בחקלאות לרוב מתגוררים ולנים יחד ובמידה ואחד מהם מגלה תסמינים או חשד להידבקות בקורונה לא ניתן לבודד אותו משאר העובדים וכך צצה לה סכנה מוחשית שמשק חקלאי שלם יקרוס בגלל חולי בקרב אחד העובדים.״ כתבה השכל בעמוד הפייסבוק שלה.
״הפתרון המיידי המתבקש הוא הצבת קראוונים נוספים במשקים, כך ניתן למתן את הצפיפות בה חיים הפועלים ובמקרה הצורך ניתן יהיה לבודד את מי שצריך.
הרגולציה הקיימת מול הרשויות המקומיות ומנהל מקרקעי ישראל מונעת מחקלאים לעשות זאת ודורשת בירוקרטיה של כמה חודשים במקרה הטוב ושנים במקרה הרע.״
השכל המשיכה וברכה את שר החקלאות צחי הנגבי שהגיב במהירות ונענה לבקשתה והפעיל את אנשי משרדו בכדי למצוא פתרון מהיר לבעיה שהייתה עלולה לגרום לקריסתם של משקים רבים בישראל.
ההנחיות החדשות שפרסם האגף לשימושים חקלאיים מתירות לכל חקלאי להוסיף מבנה זמני אחד ללא שום אסדרה מראש והצבה של מבנים נוספים באישור מנהל המרחב מטעם משרד החקלאות. בנוסף, קובעת ההחלטה, כי מאחר ומדובר במבנים זמניים לא יגבה עבורם דמי שימוש מהרשויות עד תום תקופת המשבר. ההחלטה תקפה עד ה-31.7.2020 אך סביר להניח שאם משבר הקורונה עוד ישאר איתנו עד אז תוקפה יוארך.