במסגרת הליך התחדשות עירונית, נבחר איזור עירוני אשר נמצא במצב ירוד – מבחינה חברתית, פיזית ועוד. האיזור עובר שיקום, כך שלאחר מכן, הוא ישוב ויהיה חלק מהמארג הבלתי נפרד של הנוף העירוני.
הליך התחדשות עירונית, נעשה נפוץ בשנים האחרונות, בעיקר הודות לשני סוגי פרוייקטים – תמ"א 38, ופינוי בינוי. על פי רוב, מתאגדים הדיירים באיזורים הרלוונטיים, אוספים חתימות לטובת הליך פינוי בינוי או תמ"א 38, ויוצרים קשר עם יזם.
היזם הוא הגורם האמון על ביצוע הפרויקט, כך שבפועל, לדיירים אין כל חלק בבנייה ובהתחדשות. מדובר בהליך שאורך מספר שנים, כאשר בשנים הראשונות היזם מגייס אישורים לטובת תחילת הפרויקט. רק לאחר מכן, מתחיל ההליך עצמו.
ייעוץ משפטי בנושא התחדשות עירוני
מאחר שהליך ההתחדשות העירונית, כולל בתוכו היבטים משפטיים רבים, כל פרויקט – בין אם מדובר בהליך תמ"א 38, בין אם בפינוי בינוי, ובין אם בפרויקטים אחרים – דרוש ליווי מקצועי של עורך דין התחדשות עירונית.
עורך הדין, נבחר לרוב על ידי הדיירים. תפקיד עורך הדין, הוא לוודא כי שלל הזכויות של הדיירים מתקיימות – עליו להבטיח כי הדיירים יקבלו עם סיום הפרויקט את הנכס או הכספים המגיעים להם, עליו לבטח אותם עד כמה שניתן מפני סיכונים הכרוכים בפרויקט וכן הלאה.
אי לכך, רצוי להיקשר עם עורך דין המתמחה בתחום ההתחדשות העירונית כבר מהשלב הראשוני, במסגרתו מתבצעת פנייה ליזם. על פי רוב, היזם הוא זה שישלם לעורך הדין את תשלום שכר הטרחה, כך שעבור הדיירים, מדובר בפריבילגיה משמעותית.
תמ"א 38
תמ"א 38, הינה תוכנית מתאר ברמה הארצית,, שנועדה לחזק מבנים קיימים, מפני רעידות אדמה. המונח תמ"א 38, מייצג אוסף תקנות אשר מסבירות ומנחות כיצד יש לטפל במפגעים ובסיכונים הפוטנציאליים מפני רעידות האדמה.
יש שני סוגי תמ"א – האחד, תמ"א 38/1, בסיומו לבניין נוספות קומות בהתאם לאישור שמקבל היזם, ואילו הדיירים מקבלים תוספת חדר נוסף (ממ"ד) ומעלית לבניין. לפעמים, הדיירים מקבלים גם תוספות נוספות כגון מרפסת שמש.
סוג שני, תמ"א 38/2, במהלכו נהרס הבניין כליל, ובמקומו נבנה בניין חדש. הבנייה החדשה מקנה לדיירים אפשרויות נוספות חדשות, כגון חנייה תת קרקעית, לובי מזמין, ממ"ד, מפלס אחיד ועוד.
פינוי בינוי
במסגרת הליך פינוי בינוי, נהרסים מבנים עירוניים ישנים, ונבנים על אותן הקרקעות בניינים חדשים. ההליך מתבצע על ידי היזם, הפועל, למול הדיירים, המיוצגים על ידי עורך דין התחדשות עירונית.
הדיירים מקבלים דירה חדשה, הכוללת שטח רחב יותר ותוספות חדשות, כגון – ממ"ד בדירה, חנייה פרטית לכל אחד מהדיירים בחניון תת קרקעי ועוד; ואילו היזם נהנה מרווח בגין מכירת דירות שיתווספו לבניין.