פתיחת תיק השקעות זהו צעד חשוב שיש ללמוד לפניו את החומר ולתכנן היטב. תיק מנוהל או ניהול עצמאי, איך בוחרים בית השקעות מתאים, איך לתכנן תיק השקעות נכון ולמה חשוב לשים לב? אספנו עבורכם את השלבים והנקודות החשובות בדרך לפתיחת תיק השקעות מוצלח.
ניהול תיק השקעות באופן עצמאי או באמצעות מנהל תיקי השקעות מוסמך?
השאלה הראשונה אשר יש לבחון לפני פתיחת תיק השקעות היא האם לבחור בנתיב של תיק השקעות מנוהל או לנהל את התיק באופן עצמאי. בחירה בתיק המנוהל על ידי מנהל השקעות מוסמך תתבטא כמובן בעלות חודשית מסוימת – דמי הניהול של התיק. מדובר בעלות שניתן לנהל עליה משא ומתן אך בסופו של דבר מדובר בעמלה הנגבית בכל בית השקעות ומבטאת את הערך המוסף שמעניק מנהל התיק להשקעה שלכם. השקעה באמצעות מנהל השקעות משמעותה ראש שקט לגבי ביצוע הפעולות והמחקרים הנדרשים על מנת להעלות את ערך התיק לאורך זמן. עבור מי שאין לו ידע רחב בשוק ההון או שאינו מעוניין להשקיע זמן רב וללמוד את הנושא, תיק מנוהל היא האופציה הטובה ביותר. כמו כן, חשוב לדעת כי משקיעים עצמאיים לרוב חשופים יותר להטיות ולחצים שכן הם חוששים לגורל כספם. לחצים אלו לא בהכרח יובילו לביצוע פעולות חכמות ושקולות אשר מנהל תיקים יוכל לבצע עבורכם.
פתיחת תיק השקעות – מאיפה מתחילים?
במקרה של בחירה בנתיב של תיק השקעות מנוהל, השלב הראשון יהיה סקירה של בתי ההשקעות השונים ובחינת המוצרים השונים שהם מציעים, התשואות שהם סיפקו בשנים האחרונות ואופי התיק שהם לרוב מנהלים. לאחר מכן יש לקבוע פגישה עם איש מקצוע מבית ההשקעות אשר יסקור יחד איתכם את פרטיכם הכלכליים, מטרות ההשקעה והעדפות שלכם ויציע לכם תמהיל השקעות שיתאים לכם. במקרה של השקעה באופן עצמאי, יש לבצע את אותה סקירה כלכלית לבד – לנתח את ההון שלכם ולבחון מה מטרות ההשקעה שלכם, מה רמת הסיכון המתאימה ומכך איזה תמהיל יהיה נכון עבורכם.
למה חשוב לשים לב לפני שפותחים תיק השקעות?
מלבד הניתוח הכלכלי האישי ובחינת מטרות ההשקעה, ישנם גורמים נוספים שכדאי לחשוב עליהם לפני שמתחילים להשקיע. ראשית, בלא מעט מקרים נדרש הון ראשוני עבור פתיחת תיק השקעות. ללא סכום זה יהיה קשה בכלל להתחיל בתהליך. מלבד זאת, חשוב מאוד לבחון את תמהיל ההשקעה בהתאם לרמת הסיכון. תיק השקעות יכלול לרוב שילוב של השקעה במניות הנחשבות מסוכנות יותר יחד עם השקעה באג״ח הנחשב בטוח יותר. שינוי המאזן בין שני הגורמים ישפיע על מידת הסיכון של התיק וכן על פוטנציאל הרווח שלו. בנוסף, לאחר פתיחת התיק חשוב לעקוב באופן שוטף אחר דוחות הביצועים אשר נשלחים לרוב אחת לרבעון. ניתוח של הנתונים יסייע לקבל החלטות שונות לגבי התיק ויאפשר לכם לאזן מחדש את התמהיל באופן שמתאים לכם.