במהלך דיון סוער בסוגיה, הציגו מסעדנים ובעלי אולמות מציאות בה הם ניצבים על סף קריסה בהעדר פיצוי על תקופות ההסלמה באזור. בעלי אולם: ביטלו לי 12 אירועים, האוכל כבר היה מוכן ואמרו לי שאעבור עבירה פלילית אם האירוע יתקיים. תעזרו לנו לשרוד".
רשות המיסים: מתווה הפיצוי שקודם ע"י שר האוצר וראש הממשלה לא עמד בתקנות הייעודיות. הנושא כולו בבחינה, יש לתקן את חוק מס רכוש. בתגובה לדברים ציין יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, כי הוא מבקש כי בתוך שבוע יעבירו הרשות ומשרד האוצר את תוצאות הבחינה שהם עורכים מזה מספר חודשים, ובמקביל הנחה את הייעוץ המשפטי לוועדה להכין הצעת חוק שתכשיר פיצוי לענפים אלה: "הסוגיה תיפתר"
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "יש 2 בעיות בנושא הזה, 1 היא עוטף עזה, ששם המסעדנים מאוד נפגעים ואנחנו דיברנו על זה שנחפש פתרון לשתי הבעיות. לגבי העוטף התפרסם ששר האוצר, רה"מ ושר הפנים, אמרו שיעבירו 5 מיליון ₪ לפיצוי המסעדנים, אח"כ דובר על 3, ועכשיו יש בעיה להעביר את זה".
שי גרמן, מנכ"ל איגוד המסעדות: "אנחנו מודים על קיום הישיבה בתקופה הזו. הובטח לאנשים האלה מענק, החלטה של רה"מ ושר האוצר, פורסם קול קורא לקבלת המענק. ועכשיו בציניות אומרים להם, כן מגיע, לא מגיע, ייעוץ משפטי. כל הגופים עושים להם פינג פונג. אנשים לא יכולים בלי המענקים האלה, אלה אנשים שכל שני וחמישי נופלים עליהם טילים. זה מענק שגורם להם לקיים את העסקים שלהם, זה לא ציבור שמבקש תרומות, הם רוצים לעבוד".
תומר מור, מנכ"ל מסעדנים חזקים ביחד: אנחנו בחצי השנה האחרונה הולכים יד ביד עם מסעדני עוטף עזה. מצב של טפטופי טילים הוא מצב שפוגע ברווחיות של העסקים וביכולתם להתקיים. אפילו שאין טילים, ורק אזעקות, העסקים מתרוקנים מהלקוחות שלהם. ישבנו לתהליך והגענו לתוצאה של מתן מיליונים לתעשייה הזו, ולצערי זה לא התקדם. אנחנו מבקשים להתיר את החסמים ולעזור למסעדנים".
אסי מסינג, יועמ"ש משרד האוצר: "חוק מס רכוש, מסדיר את המסגרת בגינה מפצים על פעילות לחימה, פעולות איבה. נקבע הסדר מאוד מקיף וארוך, לעניין תשלום נזק עקיף. הוא קובע ומחלק לענפים. בכל הקשור ללחימה בדרום נקבעה הוראת שעה בתחילת שנת 2019, במסגרתה נעשה דיון ארוך פה, שכולל מסלול פיצוי לענף התיירות, דבוראים ועוד שורה של הוראות לעניין עובדים שלא יכלו לעבוד. השאלה אם יש מקום לפצות את ענף המסעדנים נדון ועלה במסגרת הדיונים פה בוועדה, ולא היה בשלב זה פתרון או מתווה לפיצוי בתחום. המתכנות להסדיר את הפיצוי בחוק, היא באמצעות תיקון התקנות, השלמת עבודת מטה מקצועית ובדיקה האם יש לאשר פיצוי מסוים ולחרוג מהמסגרת שאומרת שעסק צריך להיות סגור 7 ימים ומעלה, האם נכון להבחין את ענף המסעדנים מענפים אחרים באזור, וכיוצא באלה".
ח"כ עודד פורר: "תסביר למה אתם לא נותנים את הפתרון שהממשלה מצאה, אל תסובב אותנו. נותנים להם לסגור את העסק ומספרים להם סיפורים.
מסינג: בהעדר פתרון בתקנות, מצאו תוצר שהוא קול קורא של משרד הנגב והגליל, שקורא לתת פיצוי לענף המסעדנים, במודל שנוגד לתקנות מס רכוש. הרשות לפיתוח הנגב אינה חלק מהממשלה, היא רשות סטטוטוריות הפועלת מכוח חוק, הקובע את תפקידיה. שחורגים מהמנגנונים הקבועים, וקובעים מסלול שונה לגבי ענף התיירות, גם התוצאה שיכולה להיות היא שהפיצויים שונים או גדולים ביחס לכל עסק, לעומת פיצוי באמצעות תקנות מס רכוש. הבעיות בפתרון כזה רק מחריפות, שכן יצירת מנגנון כזה מתעלמת מהעסקים שדומים לעסקי המסעדנות. לכן האמירה שלי הייתה שיש להשלים את עבודת המטה ע"י הגורמים הקבועים בחוק כמטפלים בסוגיה".
גיא, נציג רשות המיסים: "באנו לכאן בזמן אמת ונתנו יחד עם הוועדה מענה לכל האוכלוסייה ושמענו את כולם. בדיקה ראשונית מראה שקשה לאבחן את אוכלוסיית המסעדנים מאוכלוסיות אחרות שנותנות שירותים, קשה להבדיל את האוכלוסייה הזו ולתת לה פיצוי ישיר".
ח"כ פורר: "זו שערורייה, אתם אומרים שלא תאשרו כלום, קחו את זה. כמה פעמים ישבתם איתם ובדקתם ממה הם סובלים?! תנסו להרגיש את מה שמרגישים בעלי המסעדות, שמנהלים את העסק שלהם ומעסיקים עובדים ויודעים לנהל את העסק שלהם טוב. אמרנו כבר בעבר שיש לקבוע שמסעדה זה עסק תיירות, לא רציתם".
בעל אולם אירועים מהעוטף: "אסורה התקהלות מעל 300 אנשים, אני בישלתי אוכל וזרקתי אותו".
אמיר דהן, מנהל מחלקת פיצויים, רשות המיסים: "הגענו לכל ראשי הרשויות באפריל 2018, העלו 3 ענפים – הדבוראים, המלונאים בעוטף עזה והשלישי עובדים שלא מגיעים בגלל הוראות פיקוד העורף. כל החקלאות קיבלה, לדבוראים הייתה בעיה טכנית והסדרנו את זה. המסעדנים הם ענף קטן בתוך מסחר ושירותים, קשה לנו כרגע להבדיל אותם. אפילו מכולת יכולה לטעון שיש חומרים שהתקלקלו. כשניגשנו לנושא, אנחנו לא חושבים שניתן לתקן את הוראות השעה, יש לחשוב על שינוי בכלל בחוק מס רכוש, בכל מיני סעיפים במסחר ושירותים, שם מוגדר הפסקה של למעלה משבוע".
ג'ורג אוקרט, בעלי קפה גרג וד"ר שניצל בשדרות: אני רואה שיש קונצנזוס רחב, אנחנו לא יכולים לחזור יותר לנושא הבירוקרטיה, אנחנו לא מכירים את כל הנושאים האלה. אנחנו האזרח הפשוט. רה"מ הבטיח לנו פיצוי מסוים והוא לא הגיע אלינו. אני מבקש מכם לפתור את זה".
אביב שזירי, בעל אולם בקיבוץ ברור חיל: "אנחנו היחידים שמבקשים מאתנו לא לקיים אירוע כי זו עבירה פלילית. באים אלי ב-2 בצהריים אחרי שבישלתי אוכל, ואומרים לי שלא יתקיים אירוע. מדובר על מחזור של 100 אלף שקל לאירוע, מדובר במחזורים של מיליונים. חתונה אי אפשר לבטל, מעבירים אותה למרכז. אני לא מדבר על כך שאנשים נמנעים מלקבוע בכלל אירועים באזור. תעזרו לנו לשרוד ביטלתי לפחות 12 חתונות, לא דחייה אלא ביטול"".
ח"כ גפני: "סיכמו רה"מ ושר האוצר על פיצוי, שכן מסעדנים לא דומים למכולות או לדברים אחרים. צצה טענה משפטית, אני מבקש מיועמ"ש הוועדה, האם יש בעיה לתת למסעדנים פיצוי, שכתוצאה מכך יפגעו מכולות או עסקים אחרים".
יועמ"ש ועדת הכספים, עו"ד שגית אפיק: "כאשר היינו צריכים לבחור או כלום או את התקנות החלקיות שהגשתם, הסכמנו כדי להעניק פיצוי לענפים שהוסכמו. לצד כך, הייתה הסכמה שתבחנו את התיקונים בהוראות הקבועות לעניין המסעדנים ואולמות האירועים. לכן שיש הצעה להעביר פיצוי בדרך של מענק, יכול להיות שהיה צריך למצוא מבחנים שאתם מפעילים כבר היום ולעשות זאת דרכם, אבל היה ניתן לעשות זאת. אני לא רואה מניעה. אני חושבת שאתם צריכים לחזור אלינו לגבי תשובה על הכנסת ענפים אלה לתקנות הקבע".
ח"כ אורלי לוי-אבקסיס: "מפריעים לי סדרי הדין. יצא רה"מ עם שר האוצר ומשרד הפנים והציעו את המתווה, להם אין יועצים משפטים? לא יכלו לומר להם שזה בלתי חוקי? הצהרות שלפני הבחירות והשקט של הפקידים, כאילו יש בזה אישור".
ח"כ אורית פרקש הכהן: "העובדה שניתנה הצהרה ואחרי חצי שנה יושבים אנשים שלא קיבלו את הכסף בפועל, יש בזה חומרה מאוד גדולה".
ח"כ פנינה טמנו שאטה: "מדבר פה מדם ליבו בעל אולם שבוטלו לו 12 חתונות, זה החלק מהתפקיד שלכם להתקדם. אתם צריכים לזמן אותם, לתת להם תשובות. לא יכול להיות שהאנשים האלה ישלמו את המחיר. אולי נקבע שפקידי האוצר ורשות המיסים, יגורו בדרום.
ח"כ גפני: "אני פונה לרשות המיסים, אמרתם שאתם עושים עבודת מטה מאפריל, דובר על פתרון שהוא זמני באופן כזה, שהמצב הוא לפחות בעוטף עזה, שמסעדנים נופלים ממש. אנחנו מבקשים בתוך שבוע תודיעו לנו מה העלתה עבודת המטה לעניין המסעדנים, או שסתם עבדתם עלינו. מדובר על כסף קטן יחסית. אפשר באמצעות המשרד לפיתוח הנגב והגליל, באמצעות משרד הפנים, המסעדנים לא יצאו מפה בלי פיצוי, אחרת אנחנו מדינה נכשלת. במקביל אני מבקש מהיועמ"ש לוועדה שתגבש הצעת חוק, שתקבע את הקריטריונים לפיצוי המסעדנים ובעלי האולמות. זה יכול לעלות הרבה כסף, אך אנחנו לא נלך בלי שהמסעדנים יפוצו. אדבר גם עם שר האוצר מחר, המציאות הזו תיפתר".