בדיקת סוכר נעשית על מנת לבדוק את ריכוז הסוכר, שהינו הגלוקוז, בדם. איך נעשית הבדיקה? מה חשוב לדעת לפני שמבצעים בדיקת סוכר וכיצד מאבחנים את התוצאות? לפניכם כל המידע החשוב לשם כך.
מתי יש צורך לבצע בדיקת סוכר?
המעקב אחר הסוכר בדם מאפשר לנו לבחון את רמות הגלוקוז הנמצאות בדם. את בדיקת הסוכר לרוב עושים כחלק מבדיקות הדם שבשגרה או כאשר עולה חשש לסוכרת. אנשים אשר יש במשפחתם חולי סוכרת או שהם נמצאים בקבוצת סיכון, כמו מחלות שונות, נטילת תרופות העלולות להשפיע על רמות הסוכר בגוף, אנשים שמעשנים או שסובלים מהשמנת יתר. כמו כן, נשים בהריון נדרשות לבצע אף הן בדיקת סוכר הנקראת העמסת סוכר.
כיצד מתבצעת בדיקת סוכר?
לרוב, בדיקת סוכר נעשית באמצעות דגימת דם הנלקחת מהווריד במעבדת קופת החולים. יש לבצע את הבדיקה לאחר צום של שמונה שעות. אמצעי נוסף לבדיקת סוכר הינו בדיקת סוכר בשתן. אצל אנשים בריאים הסוכר מפונה מהגוף באמצעות הכליות ועל כן לא נמצא אותו בשתן. כאשר ישנו חשש לסוכרת לרוב מבצעים גם בדיקת שתן על מנת לבדוק האם ישנה סוכרת. את בדיקת השתן עושים במעבדת קופת החולים וניתן לאבחן הימצאות סוכר בשתן באמצעות מקלון בדיקה שמשנה את צבעו.
מה אומרות תוצאות הבדיקה?
בדיקה לאחר צום תספק ערכים של בין 70 ל-100 מיליגרם לדציליטר. כאשר הערכים נמוכים יותר ישנו חשש להיפוגליקמיה, מצב בו יש מחסור בסוכר. ערכים אשר גבוהים מ-100 אך נמוכים מ-126 יעידו על מצב של הפרעה בכמות הגלוקוז שבדם. לרוב ערכים אלו עלולים להצביע על מצב של טרום סוכרת. כאשר הערכים גבוהים יותר מ-126 מיליגרם לדציליטר, ישנו מצב לסוכרת, אך כמובן, שיש צורך בבדיקות נוספות על מנת לאמת את התוצאה.
מתי יש צורך לבצע בדיקת סוכר בבית?
בקרב אנשים החולים בסוכרת ישנה חשיבות רבה מאוד לניטור רמות הסוכר בדם מספר פעמים ביום. ניתן לבצע את בדיקת הסוכר גם בבית באמצעות מספר מכשירים אלקטרונים מתקדמים המספקים תוצאות מיידית. אחד המכשירים השכיחים ביותר לביצוע בדיקת סוכר ביתית היא באמצעות מכשיר גלוקומטר. על ידי דקירה קטנה של האצבע באמצעות מחט מטפטפים את התוצאה על גבי המקלון הגלוקומטר בודק את כמות הסוכר בדם בתוך מספר שניות. יש מכשירים המאפשרים ניהול של יומן רמות הסוכר, לחילופין ניתן, ואף מומלץ, לנהל מעקב עצמאי. על אף שמדובר בבדיקה איכותית, נוחה ומהירה, היא מאלצת את החולה לדקור את עצמו מספר פעמים ביום. אחד החידושים המתקדמים בתחום של בדיקות סוכר בבית היא באמצעות מכשיר הליברה, שהינו מערכת חכמה ומתקדמת המוצמדת אל הזרוע ובתוכו יש חיישן קטן שמנטר את רמות הסוכר ושולח את המידע אל החיישן ומשם אל מכשיר הטלפון שלכם. באופן זה אין צורך לבצע דקירה והניטור מתבצע באופן רציף. את החיישן המוצמד אל הזרוע יש להחליף אחת ל-14 ימים.
מה ההבדל בין בדיקת סוכר בבית לזו שבמעבדה?
בדיקת הדם במעבדה מאפשרת לבדוק גם את רמת ההמוגלובין הסוכרי בדם, למרות שישנם גם מכשירים ביתיים שעושים זאת, הם עדיין יקרים מאוד. ההמוגלובין המסוכרר בדם מעניק לנו יכולת לבדוק את ממוצע הסוכר בדם. יחד עם זאת, כאשר ישנו צורך לנטר את רמות הסוכר בגוף ולבדוק את התנודות, מן הסתם לא נגיע למעבדה מספר פעמים ביותר, ועל כן הבדיקה הביתית היא יעילה, חיונית וחשובה מאוד בקרב חולי סוכרת ומאפשרת להתאים את הטיפול הנדרש להתמודדות עם המחלה.